Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Италия залага на позеленяване със средствата по Плана за възстановяване на ЕС

Страната ще заложи на структурни реформи в няколко области, сред които екологичен преход, дигитализация, инфраструктура, образование, здравеопазване и т.н.

Италия залага на позеленяване със средствата по Плана за възстановяване на ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

Италия ще излезе от коронакризата чрез мерки за борба с климатичните промени и създаване на по-равнопоставено общество. Това е записано в националния ú План за възстановяване, пише европейското издание Politico.

Страната ще заложи на структурни реформи в няколко области, сред които екологичен преход, дигитализация, инфраструктура, образование, здравеопазване и т.н.

Още по темата

Сред проектите например е изграждане на високоскоростни жп линии, бърз интернет, обновяване на жилищата, засегнати от земетресенията в последните години, както и като цяло мерки за подобряване на енергийната ефективност на сградите.

Италия ще получи най-големия дял от парите на ЕС за възстановяване на икономиките след пандемията от коронавируса. Общата стойност на Плана за възстановяване, представен от кабинета на Марио Драги, е 222,1 млрд. евро, от които безвъзмездна помощ и нисколихвени заеми от европейските фондове е 191,5 млрд. евро. Допълнително Италия сама ще набере от капиталовите пазари 30,6 млрд. евро.

Прогнозата на правителството сочи, че мерките ще повишат брутния вътрешен продукт на Италия с допълнителни 3,6% до 2026 година.

Правителството на Драги имаше няколко месеца да преработи плановете на своите предшественици, идвайки на власт през февруари именно с критиките, че предишните управляващи не правят достатъчно за възстановяването на италианската икономика. Правителството на Конте беше съгласувало първите варианти на своя план с европейските власти.

Италианският парламент ще дискутира документа през тази седмица и плановете са той да бъде внесен в Брюксел до 30 април, когато е и крайният срок за това.

От ЕК вече коментираха, че този срок е по-скоро препоръчителен, а по-важно е качеството на проектите в националните планове.

Марио Драги описва италианския план като амбициозна стратегия за модернизацията на страната. Целта е да бъдат съчетани "въображението, компетентността и ефективността", за да може следващите поколения да бъдат поставени в по-добра позиция. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Европа удължава подкрепата за компаниите и увеличава дълговото бреме